Wieringeraak WR'12

een stukje Hollandse historie

Meer dan 100 jaar oud

en net op tijd voor het nageslacht gered


De WR 12 is een stukje Hollandse historie. Meer dan 100 jaar oud en net op tijd voor het nageslacht gered.. De WR12 is een zwaar, breed vissersschip uit de tweede helft van de vorige eeuw. De in 1898 gebouwde eikenhouten Wieringeraak WR 12, lengte 10,60 m, breedte 3,40 m, thans ingericht voor recreatiedoeleinden en verhuur. Het vaartuig is onder nr 508 (voorlopig) geregistreerd in het Nationaal Register Varende Monumenten, ter beoordeling van de behoudsorganisatie VBB. De Wieringeraak WR12 is rond 1898 vermoedelijk gebouwd op de werf Alkema in Makkum. De oorspronkelijke thuishaven was Den Oever, Urk. Voor zover bekend was het schip in 1919 geregistreerd als UK 30 (?) en tot 1952 gebruikt voor de visserij. Daarna als woonschip en nu voor de recreatie.

Aakschip


Verzamelnaam voor oude platbodemd vracht- en vissersscheepjes, eerst als zeilschip, later als motorschip, met een grote bolling in voor- en achterschip. Het vlak is lang en recht, dat aan de zijkant met een korte ronding in de romp overgaat, zodat relatief veel vracht vervoerd kon worden. Aken werden vaak vernoemd naar plaats van herkomst, vaargebied of lading. Zeilschepen van het type Lemsteraak, boeieraak, vissermanaak en Wieringeraak, zijn van oorsprong echter vissersschepen.

Wieringeraak


De Wieringeraak is een zwaar, breed vissersschip, waarvan de ontwikkeling nog niet geheel duidelijk is. Het schip werd in de tweede helft van de vorige eeuw gebouwd in Makkum bij Alkema en Zwolsman, in Workum bij Zwolsman en in Hindeloopen bij Wijbrands. Op Wieringen zelf werd nimmer een Wieringer aak gebouwd! De schepen uit Hindeloopen zijn over het algemeen wat platter en minder rond in kop en achterschip dan die uit Makkum en Workum.

Nog meer over de Wieringeraak


Platbodem voor de visserij op het Wad en rond Wieringen, vooral op platvis, schelpen en wier.
Het type werd in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld en gebouwd te Hindelopen,
Makkum en Workum.



De Wieringeraak is sterk verwant aan de Lemsteraak, doch korter (11.70m) en breder (4.40m) en heeft een lagere kop en een breder boeisel. Het schip heeft een breed vlak, een breed openvallend, gladboordig beplankt boord en een naar binnen vallend boeisel. De voorsteven is gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het boeisel is over een zekere lengte verhoogd door een zetboord; het voorschip is gedekt tot achter de mast. In het ruim bevond zich eertijds een bun die kon worden gesloten. Bij het wiervissen werd het ruim overdekt door een stelling. Het schip voerde smalle zwaarden. De tuigage bestond uit een ver naar voren staande, ongestaagde steekmast met een bezaantuig met grootzeil, een smalle stagfok en een kluiver op de kluiverboom. Bestaat alleen nog als pleziervaartuig. De huidige thuishaven van de WR12 is Harderwijk.